Geschiedenis van Beverwijk

De naam Beverwijk heeft niets met de knaagdieren te maken, maar is een verbastering van "Bedevaartswijk". Het plaatsje Sint Aagtenkerke (waar Beverwijk uit ontstaan is) was in de Middeleeuwen een doel voor pelgrims, omdat de heilige Agatha hier zou zijn verschenen aan een maagd uit Velsen, die op de vlucht was voor Rorik (een Noorman en hertog van Kennemerland). Beverwijk kreeg in 1276 marktrechten, verleend door Graaf Floris V van Holland, en stadsrechten in 1298, verleend door Graaf Jan I van Holland.

Op de plaats waar de heilige Agatha verscheen, bevindt zich dan al enige tijd een houten kerk of kapel. Bij het verkrijgen van stadsrechten wordt deze vervangen door een stenen gebouw. In 1575 wordt ook deze kerk vervangen door een nieuw gebouw, inclusief kerktoren. De kerktoren staat tegenwoordig bekend alsWijkertoren, de kerk als Grote Kerk. De Wijkertoren is kenmerkend voor de skyline van Beverwijk.

In de middeleeuwen bevonden zich een aantal kastelen in Beverwijk, onder andere Kasteel Ter Wijc, Kasteel Banjaert, en Kasteel Adrichem.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/98/Ekels.JPG/260px-Ekels.JPG

De Wijkertoren in de achttiende eeuw, hier op een schilderij van Jan Ekels de Oude.

Kooplieden uit Amsterdam bouwden in de 17e eeuw in de aantrekkelijke duinomgeving hun buitenstadse optrekjes. Voorbeelden hiervan zijn Huize Westerhout, Huize Akerendam en Huize Scheijbeeck. De twee laatstgenoemde stonden aan de rand van het Wijkermeer. In die tijd wordt de stad omgeven door het dorp Heemskerk (noordelijk), het dorp Wijk aan Zee en Duin (westelijk), de kern Breesaap (zuidelijk) en het Wijkermeer (oostelijk). Het landschap bestaat voornamelijk uit duingebied.

In 1800 wordt de Linie van Beverwijk aangelegd, na de Slag bij Castricum in 1799. Deze militaire verdedigingslinie complementeerde een bestaande linie van Monnickendam, via Purmerend naar Beverwijk. De Linie van Beverwijk bestond uit een aantal lunetten, vaak met een gracht eromheen. Enkele van deze lunetten zijn bewaard gebleven, de meeste zijn nu verdwenen.

In 1936 worden Beverwijk en Wijk aan Zee en Duin samengevoegd tot één gemeente. Wijk aan Zee en Duin wordt bij deze fusie opgesplitst. 'Wijk aan Duin' wordt onderdeel van de stad Beverwijk, Wijk aan Zee blijft behouden als aparte kern. Dit is tot op de dag van vandaag nog steeds het geval.

Op 16 april 1944, tijdens de Tweede Wereldoorlog, voerden de toenmalige bezetters een razzia uit in Beverwijk en Velsen-Noord. Ze arresteerden bijna 500 mensen, die in Kamp Amersfoort als gijzelaars gevangen werden gehouden totdat de daders van de moord op drie NSB'ers zich gemeld hadden. Enkele gijzelaars werden later weer vrijgelaten maar velen werden naar Duitsland getransporteerd om daar als dwangarbeider tewerkgesteld te worden. In totaal keerden 63 gijzelaars niet terug. Het was de eerste huis-aan-huis razzia in Nederland.[3] Voorheen was men veilig als men in huis was bij een razzia aangezien deze alleen op straat werden gehouden.

Rond 1977 vestigden zich de eerste meubelzaken op de Parallelweg in Beverwijk. Zo ontstond toen de eerste meubelboulevard van Nederland. In 1981 waren er al 10 zaken gevestigd. Een citaat uit een krant uit 1981: "Meubels kijken en vergelijken en aanschaffen is aantrekkelijk in Beverwijk, niet in de laatste plaats omdat aan deze meubelboulevard het parkeerprobleem onbekend is". Tegenwoordig is de gezamenlijke naam van de meubelboulevard "Woonboulevard Beverwijk".

Op 23 maart 1997 vonden supporters van Ajax en Feyenoord zich in een gewelddadig treffen in een polder vlakbij Beverwijk. Bij deze veldslag raakte Carlo Picornie, supporter van Ajax, zwaar gewond. Picornie overlijdt onderweg naar het ziekenhuis. De veldslag gaat de boeken in als de Slag bij Beverwijk.

20 september 2010 werd de eerste paal voor het nieuwe stadhuis van Beverwijk geslagen. Het stadhuis wordt gevestigd op het stationsplein nabij het station van Beverwijk en de bioscoop CineWorld. Het nieuwe stad huis is één van de grote bouwprojecten die Beverwijk klaar moet maken voor de toekomst. Samen met de herindeling van de Wijkerbaan is dit ook het enige project dat tot nu toe uitgevoerd wordt. Over de ander projecten zoals het Meerplein bestaat veel onduidelijkheid of zijn voorlopig van de baan.

De Heilige Agatha in Beverwijk

De heilige Agatha komt regelmatig terug in Beverwijk. Verwijzingen zijn onder andere de Heilige Agathakerk, het Sint Aagtendorp (woonwijk), de Sint Aagtendijk en voorheen De Aagtenhal (sporthal). Daarnaast is het brandwondencentrum in Beverwijk goed op zijn plaats want St. Agatha is de patroonheilige van brandwonden.

   Aangrenzende gemeenten   

  

 Heemskerk 

  

  

Brosen windrose nl.svg

 Zaanstad 

  

 Velsen 

  

Geografie

Beverwijk ligt in het zuid-westen van de Nederlandse provincie Noord-Holland, ongeveer 20 kilometer ten noord-westen van Amsterdam en 15 kilometer ten noorden van Haarlem. De gemeente grenst westelijk aan de Noordzee

Wijken en buurten


De gemeente Beverwijk bestaat uit 9 wijken en 31 buurten.

00

Centrum

01

Vondelkwartier

02

Oranjebuurt

03

Kuenenkwartier

04

Warande

05

Noordwestelijk tuinbouwgebied

06

Oosterwijk en Zwaansmeer

07

Meerestein

08

Wijk aan Zee

09

De Pijp en Wijkerbroek

 

Cultuur

Bezienswaardigheden

Wijkertoren en Grote Kerk

Huize Scheybeeck

Huize Akerendam

Huize Westerhout

De Lunetten

Dorpskerk Wijk aan Zee

Musea & Attracties

Beverwijkse Bazaar

Museum Kennemerland

Op dinsdags de Beverwijkse automarkt

Markt op woensdags

Sport & Recreatie

In het oostelijk deel van Beverwijk zijn de meeste sportfaciliteiten te vinden. De voetbalverenigingen r.k.v.v. DEM, CVV Jong Hercules, De Kennemers, SV Beverwijk, de atletiekvereniging DEM, hockeyvereniging BHC Overbos en korfbalvereniging Watervliet hebben hier hun sportterreinen. Sporthal Beverwijk (vanwege de kenmerkende vorm ook wel De Walvis genoemd) is de belangrijkste sporthal. Daarnaast bevindt zich in een woonwijk ten zuiden van de Alkmaarseweg het clubgebouw van tafeltennisvereniging Rapidity.

In het westelijk deel van Beverwijk zijn scoutinggroepen gevestigd. Dit betreft het gebied Scoutingduin, waar de groepen Mees Toxopeus, Admiraal van Kinsbergen, Wiawaha en Die Wijcker Duinjaghers zijn gevestigd.

Ten oosten van de A22 is het wielerparcours van BRC Kennemerland te vinden. Het is aangelegd bovenop de voormalige vuilnisbelt.

In het noordwesten, tegen de grens met Heemskerk, ligt het Sportfondsenbad Beverwijk, waar ook de Kennemer Zwemclub (KZC) huist.

Het strand van Wijk aan Zee is het breedste van (het vasteland van) Nederland.

Door het uiterste westen en door Wijk aan Zee loopt de Europese wandelroute E9, ter plaatse ook North Sea Trail of Hollands Kustpad geheten. De E9 loopt langs de kust van Portugal naar de Baltische staten.

Partnersteden

Duitsland Neuwied (Duitsland), van 1965 tot 1990. Tegenwoordig alleen nog vriendschappelijke betrekkingen.

Polen Wronki (Polen)

Verkeer en vervoer

Het doorgaande verkeer van en naar het noorden maakt voornamelijk gebruik van de wegen die aan de oostkant (Parallelweg, Spoorsingel), noorden (Laan der Nederlanden) of in het centrum (Alkmaarseweg) gesitueerd zijn. Omdat de genoemde wegen steeds minder berekend zijn op de (toenemende) hoeveelheid verkeer, bestond al jaren het plan een randweg lang de westkant van de stad aan te leggen. Na jaren verzet door actiegroepen is op 26 januari 2009 de aanleg van deze 'Westelijke Randweg' begonnen. Deze provinciale weg heeft het wegnummer N197 toegewezen en is op zaterdag 5 juli 2010 geopend.

In het zuidoosten bevindt zich het NS-Station waar treinen vertrekken in de richting van Haarlem, Amsterdam, Den Haag, Alkmaar en Hoorn. Bij het station stoppen ook 9 streekbussen en in het weekend een Niteliner.

Op zondag rijdt van en naar de Beverwijkse Bazaar (Noorderkade) bus 420 als pendeldienst naar Amsterdam.

De Beverwijkse haven is de grootste aardappelhaven ter wereld. Aan het begin van de 20e eeuw is een deel van de haven gedempt waardoor deze verder van de binnenstad is komen af te liggen.